Tanker underveis 2. juli ’14

Dette er et litt sånn veien-blir-til-mens-du-går-prosjekt. Det blir også bloggen.

Det har tatt noe tid fra søknadene om støtte til prosjektet ble sendt inn, til vi kom i gang. De opprinnelige prosjektsøknadene kan du se link til under. Det var to prosjekter:

I etterkant av dette fikk vi ja fra både Vfk og NKR til å slå sammen prosjektene til ett; derav Widerøe i sosiale medier, eller Med Widerøe over Vestfold, som vi har kalt bloggen, for å knytte det til Vestfold som fylke. Vi fikk ikke så mye som vi hadde søkt om, så prosjektene måtte nedskaleres i tillegg til å sys sammen.

Etter en diskusjon i Vestfoldmuseenes Fotogruppe (fotogruppa består av de som har ansvar for avdelingenes fotosamlinger) var det enighet om at det var naturlig å bruke Widerøebildene i prosjektet Dialog med publikum. Vi hadde opprinnelig tenkt å velge ut det vi mente var «mer spennende» bilder i dette prosjektet; bl.a. byprospekter, folkeliv, dokumentasjonsfoto fra Vestfold-industrien m.m. Imidlertid har alle avdelingene registrert stor interesse for Widerøe-bildene, på tross av at de ikke er så fryktelig spennende visuelt eller estetisk.

Mye har skjedd i tiden mellom prosjektsøknader og igangsetting. Sosiale medier har forandret seg, museer og museumsansattes syn på det har endret seg. Vår digitale oppførsel har endret seg.

I tillegg har Fotonettverket overlatt sitt Widerøe-prosjekt til Nasjonalbiblioteket (NB). Det er mulighet for at vi på sikt kommer til å overføre «våre» Widerøe-bilder til NB. Dette er uansett ikke til hinder for at vi nå tester ut å publisere Widerøe skråfoto i diverse sosiale/digitale medier for bl.a. å se på

 • rutiner
 • arbeidsflyt
 • retningslinjer
 • håndtering av tilbakemeldinger fra brukere
 • evaluering
 • vurdere hvilke #some kanaler vi skal bruke
 • intern kompetanseheving

Noen spørsmål, problemstillinger og utfordringer pr i dag:

 • Hmmm… var det ikke noe med nye regler for universell utforming av nettsider? Gjelder dette også for blogger, tro?
 • Vi vil teste ut forskjellige kanaler, men vil likevel at alle bildene – med metadata – skal kunne finnes samlet et sted på web. Hva gjør vi? Picasa, Flickr, Tumblr?
 • Skal vi bruke brukerkonti som Vestfoldmuseene allerede har på #some, eller lage egne for dette prosjektet? Eller begge deler?
 • Vestfoldmuseenes ‘venner og følgere’ på forskjellige #some kanaler er til en stor grad andre museer og museumsansatte, ikke publikum og brukere. Hvordan nå sistnevnte?
 • Er det egentlig sammenfall mellom de som vanligvis boltrer seg i #some og de bidragsyterne VI ønsker å hanke inn i dette prosjektet? De som kan ha informasjon vi kan berike metadataene med? Kan det hende at sistnevnte er mer av typen ‘interresserte pensjonister med lokalhistoriskunnskap’ som ikke nødvendigvis syns internettet er stedet å være?
 • Kompetanseheving er en ting, men hva med oppfølging i etterkant av et slikt prosjekt? Vil Vestfoldmuseene være i stand til å sette av personalressurser til det?
 • Hva med samarbeid med kommuners og Fylkeskommunens kartløsninger og/eller behov for kart- og landskapsinfo? Flyfoto kan være av stor nytte for bl.a. fylkes/kommunalt planarbeid.
 • Geotagging – utfordring å geotagge en utstrekning/polygon i motsetning til et punkt. Forskjellige metoder for tagging må sjekkes ut.

Det vil nok komme bloggposter om disse temaene i tiden som kommer.

2 kommentarer

 1. Har dere tenkt på å alliere dere med Wikipedia-miljøet i Vestfold? Wikipedia har allerede brukermassen dere prøver å få kontakt med, men særlig historiske bilder er mangelvare… Det er allerede systemer på plass for vedlikehold og kobling mellom metadata og artikler/utdypende informasjon…
  Ta gjerne kontakt med meg om dere vil ha en diskusjon.

  Liker

  1. Hei, og tusen takk for din kommentar. Vi tenker å engasjere og samarbeide med frivillige miljøer, og vi har tenkt på Wikipedia. Først må vi få selve bildene ut på nett, så til høsten er det sannsynlig at vi gjør noe her. Hvilken form det får, vet vi ikke enda, men noe blir det! Tar gjerne en diskusjon om dette på et litt senere tidspunkt!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s